Meet Up Innoverende netwerken (16 april 2019)

Nieuw dit jaar zijn de Meet Up-events, waar we met verhalen, ervaringen en pitches elkaar willen inspireren. Elke Meet Up kiezen we een thema, op 16 april was dat Innoverende netwerken!

In het eerste deel kwamen vier initiatiefnemers die vorig jaar startten aan het woord. Zij gaven een pitch over hun verkenningstraject en presenteerden hun ervaringen. Het publiek en de jury werden gevraagd voor steun voor de daadwerkelijke ontwikkeling van hun initiatief in de praktijk waarmee ze een ticket voor een ontwikkeltraject konden verdienen. Alle vier de initiatiefnemers zijn door naar het ontwikkeltraject!

De vier initiatiefnemers:

  • Vibe-Active: Nieuwe kans door combinatie van sport, coaching en maatschappelijke begeleiding. Lees meer
  • DROOMruimte: De dagelijkse leefomgeving van jongeren autisme-vriendelijk maken. Lees meer
  • Wijkie: Kinderen online stimuleren om samen buiten te spelen. Lees meer
  • HOMELAND: Een multidisciplinair platform offline- en online platform voor jonge makers, ondernemers en studenten. Lees meer

COMMUNITYBUILDING

Naast pitches vertellen Bert van Helvoirt, Jeroen Hellemons, Cyrille van Melis, Berna Trommelen onder leiding van Ramiro Gomes Monteiro over hun ervaringen en inzichten over communitybuilding. Allemaal hebben zij in verschillende contexten ervaring met het bouwen van netwerken. Jeroen en Cyrille met hun initiatief Avondje Uit, Berna als kartrekker van de regionale Taskforce Kindermishandeling, Bert namens SHFT Innovatie en Ramiro met de sociale onderneming Starters4communities.

Het werd een boeiend gesprek met bevlogen maatschappelijke bouwers. Bert van Helvoirt vertelde over hoe hij de werkzaamheden in zijn hoveniersbedrijf combineerde met maatschappelijke waardecreatie, zoals het groen inzetten voor mensen met dementie. Volgens hem begint communitybuilding met het durven vragen. Zijn ervaring is dat mensen juist heel graag willen helpen. Jeroen en Cyrille van Avondje uit vertelden over hun initiatief, dat eenzame jongeren de gelegenheid biedt wat vaker een avondje uit te gaan en nieuwe contacten op te doen. Iets wat voor bijvoorbeeld jongeren met autisme lastig is vanwege de sociale uitdagingen. Ze kenden niemand in de zorg, maar hadden dat netwerk wel nodig voor hun initiatief. Ze zijn gaan kennismaken en behoeften ophalen. Zo ontstond er een win-win situatie. Je hebt elkaar nodig om vooruit te komen. Berna Trommelen is actief in de Taskforce Kindermishandeling. Zij geeft aan dat er tijd nodig is om het netwerk te laten groeien. Daar waar mogelijk draagt zij de boodschap uit over de noodzaak van de Taskforce. In deze regio zijn 3000 kinderen slachtoffer en dan tellen we alleen de kinderen van wie we het weten. Het netwerk mag nog veel groter worden, want er is veel te doen!

Een sfeerimpressie van deze avondje vind je in de aftermovie (bovenaan dit artikel).

© Copyright Innovatienetwerk Jeugd
Alle rechten voorbehouden