Jongeren praten over mentale gezondheid

Innovatienetwerk Jeugd (INJ) | Jongerennetwerk – Samen met de Jeugd (SMDJ) organiseert dit jaar verschillende events om de mentale gezondheid van jongeren bespreekbaar te maken. Samen vóór en met de jeugd. Op 30 mei ontmoetten we al ruim 150 jongeren bij FCKD GEN FEST in de Hall of Fame in Tilburg!

Download & bekijk:

Poster FCKD GEN FEST

Stress over school, de klimaatcrisis, woningnood, oorlog, je sociale leven, inflatie, politiek, polarisatie? Met jezelf in de knoei? Nog niet weten wat de toekomst brengt of hoe je er moet komen? Mentale gezondheid onder jongeren verdient de volle aandacht. Daar gaat het Innovatienetwerk Jeugd wat aan doen!

In 2022 is al door het Innovatienetwerk Jeugd (INJ) gekozen voor het thema: mentale gezondheid van jongeren (16-27 jaar) - check onze koers. Dit betekent dat het netwerk, bestaande uit de 11 Hart van Brabant-gemeenten, jongerenwerk R-Newt, Fontys Pedagogiek, GGD Hart voor Brabant en de zorgaanbieders zich hiervoor samen sterk maken. Dat doen we op verschillende manieren.


Dion Dankers, voorzitter Bestuurscommissie Jeugd regio Hart van Brabant:
--> ‘Samen met de jeugd naar een toekomst zonder zorgen’ 


Samen vóór en met de Jeugd
Samen met de Jeugd & jongerenplatform van Schouwburg Concertzaal Tilburg T*Agency organiseren samen mét de jongeren twee jongerenparticipatie-events. Speciaal voor jongeren uit regio Hart van Brabant (tot 30 jaar). In mei is dat het FCKD GEN FEST en in juni een brainstormsessie. Het doel van deze events is om enerzijds op te halen hoe jongeren het thema mentale gezondheid in hun dagelijks leven ervaren. Anderzijds zijn we benieuwd naar de ideeën die jongeren hebben tot verbetering en vernieuwing van hun mentale gezondheid. Met silent disco, spoken word optredens, interactieve kunstwerken, verschillende workshops en een brainstorm wordt zo een stap gezet om meer te delen en impact te maken. Want meer delen = meer steun & begrip = verandering!

Om innovatie aan te jagen in het jeugddomein, en dan vooral rondom de mentale gezondheid van jongeren, starten we altijd bij de leefwereld van jongeren zelf.

Onderzoek naar de ervaringen van jongeren
Bij de jongerenevents zijn onderzoekers vanuit Fontys Pedagogiek, lectoraat Opvoeden voor de Toekomst, betrokken. Zij verzamelen en geven zichtbaarheid aan de ervaringen van jongeren en versterken het project in het meedenken/uitvoeren m.b.t. gedegen data. Hierbij zijn twee vragen leidend:

  1. Hoe ervaren jongeren het thema mentale gezondheid in hun dagelijks leven?
  2. Welke ideeën dragen jongeren aan als verbetering/vernieuwing van het thema mentale gezondheid in hun dagelijks leven?

Najaar 2023: manifest en festival Mentale Gezondheid
De opbrengst van beide events wordt gebundeld en overhandigd aan het Innovatienetwerk Jeugd. We vormen zo, samen met onze partners, een manifest. Als startpunt voor nieuwe activiteiten en samenwerkingen, ter verbetering van de mentale gezondheid van jongeren. Tijdens het INJ festival Mentale Gezondheid op 29 september 2023 wordt dit manifest ondertekend. Het festival biedt verder een podium voor good practices en het delen van kennis en inspiratie aan jeugd(hulp)professionals, beleidsmakers en bestuurders uit de regio Hart van Brabant. Kortom, een event voor iedereen die zich inzet voor de jeugd(hulp). Uiteraard gebeurt dit ook niet zonder de jongeren zelf!


Wil je op de hoogte blijven van de onderzoeksresultaten en activiteiten vanuit het Innovatienetwerk Jeugd en Jongerennetwerk Samen met de Jeugd? In het bijzonder rondom de mentale gezondheid van de jongeren in de regio Hart van Brabant? Houd onze website en socials in de gaten!

© Copyright Innovatienetwerk Jeugd
Alle rechten voorbehouden