Meet Up 'Wat is normaal?' - juni 2021
Op 9 juni organiseerden wij de online Meet-up ‘Wat is normaal?’ waarin twee initiatieven pitchten voor steun van het netwerk. Voor de start van de pitches vertelde Carmen Vukman (psycho dramatherapeut) over haar ervaringen met normaliseren en hoe ze dit terug ziet in haar werk.
Als enige GGZ therapeute met een beperking krijgt Carmen regelmatig te maken met reacties en vooroordelen. Zelf zegt ze hierover dat het blijkbaar niet normaal is om te werken als therapeut met een beperking, want ze is de enige. "Dat gaat zelfs zo ver dat als ik naar de wachtkamer loop om een cliënt op te halen, dat cliënten denken dat ik een cliënt ben. Daaruit kun je zien dat het vooroordeel bestaat dat als je er afwijkend uitziet, dat het logisch is dat je psychische zorg krijgt." Terwijl het zelfbeeld van Carmen vaak hoger ligt dan die van personen met een gezond lichaam. Bij haar ontstond de vraag ‘hoe kan dat nou?’
Met de deelnemers aan het webinar deelde ze inspirerende vraagstukken met als hoofdvraag ‘Wat is normaal?’. Ze creëerde een mooi gesprek waarin zelfbeeld en normaliseren samengevoegd worden. Waarna ze eindigt met ‘Iedereen is anders net als andere anderen en dat maakt ons zo bijzonder’. Het doel was om alle deelnemers te inspireren en mogelijk al wat ‘zaadjes te planten’ om verder na te denken over 'wat is normaal'. We hopen dat deelnemers op andere momenten in gesprek gaan over dit vraagstuk!
Geleerde lessen:
- Vooroordelen hebben is normaal.
- Ruil soms van schoenen met diegene waar je een vooroordeel over hebt. Hoe zou jij het vinden dat iemand zo over je praat/denkt?
- Zelfbeeld begint bij jezelf.
- Vanbuiten zie je niet hoe iemand zich voelt.
- We mogen erkennen dat we anders zijn. Dat ieder mens anders is en dat andere mensen andere kwaliteiten hebben
- Sta stil bij de vraag, wat kun je zelf, wat vraag jij aan de ander en kan dat iemand uit jouw netwerk zijn of moet dat een professional zijn?
Steun van het Innovatienetwerk
Daarna was het de beurt aan de initiatieven. Zij hopen op meer bekendheid, uitbreiding van hun netwerk en een financiële steun. De vakjury kiest welk initiatief de steun krijgt, maar natuurlijk heeft ook het publiek een belangrijke rol. Het publiek geeft na het pitchen feedback waar de initiatieven op voort kunnen borduren. Zo kunnen ze ook zonder steun, altijd doorgroeien!
In de vakjury zaten deze keer:
- Jordy
- Sarah
- Lieke van den Elzen
- Jetske Zijlstra
- Jolijn van Grinten
- Carmen Vukman (Psycho dramatherapeut en Juryvoorzitter)
- Gwen Kriekaard
Deze keer pitchten initiatieven Minister voor kinderen en Stichting Verwonderwijs voor steun van het Innovatienetwerk. Ze kregen veel steun van het netwerk en de jury besloot beide initiatieven financieel te steunen. De jury gaf bij beide initiatieven aan dat ze verder moeten kijken naar mogelijkheden. Zo kan de Minister voor kinderen kijken naar hoe ze dit aanpakken onder jongere kinderen. Daar kwam ook de vraag ‘zijn ze niet te jong?’ vandaan. Bij Stichting Verwonderwijs vond de vakjury het vooral belangrijk dat ze de lessen doortrekken naar elk niveau en elke leeftijd, want deze lessen zijn voor iedereen belangrijk! Beide stichtingen kunnen verder groeien mede dankzij het publiek en de jury.