Creatieve expressie: een krachtig hulpmiddel

De zorg om de mentale gezondheid van jongeren blijft groeien, hoog tijd om te kijken naar welke middelen ingezet kunnen worden om dit probleem aan te pakken. Creatieve expressie blijkt hierin een aanpak die meer erkenning en aandacht verdient. 

Het Innovatienetwerk Jeugd steunt sinds 2014 slimme ideeën voor de (jeugd)hulp en blijft zoeken naar vernieuwing en blijvende veranderingen. Een must voor het jeugddomein!

De effecten van creatieve expressie op jongeren 
Kunst, muziek, dans en schrijven, allemaal voorbeelden van creatieve activiteiten die jongeren een handvat bieden om hun emoties te uiten en te werken aan hun mentale gezondheid. Want deze vormen van kunst kunnen op diverse vlakken van de mentale gezondheid een uitkomst bieden: 

  • Het uiten van emoties: het schrijven van een lied, je laten gaan op muziek of je gevoelens delen via een tekening; door middel van kunst kunnen emoties worden verwerkt die moeilijk te uiten zijn. Door je niet altijd in woorden te hoeven uitdrukken kan stress verlichten en druk verlagen. Het uiten van emoties kan zo op een gezonde manier worden aangeleerd.
  • Het verminderen van stress: creatieve activiteiten zijn bewezen effectief in het verlagen van stress en het bevorderen van ontspanning. Op zoek dus naar die creatieve flow, waarin zorgen en angsten tijdelijk losgelaten kunnen worden. Hier wordt een kalmerend effect mee gecreëerd, wat positief werkt op het stressniveau. 
  • Boost voor zelfvertrouwen: creatieve expressie geeft jongeren de ruimte om hun unieke stem te vinden en zichzelf uit te drukken zonder angst voor kritiek. Dit stimuleert een positief zelfbeeld en vergroot hun zelfvertrouwen. Het besef dat hun creatieve uitingen waardevol zijn kan jongeren aanmoedigen om ook in andere aspecten van het leven hun stem te laten horen. 
  • Sociale verbinding: natuurlijk is creativiteit ook een verbindende factor. Het bevordert sociale interactie en samenwerking, wat het gevoel van verbondenheid versterkt. Een sterke emotie die jongeren voelen! Deel uitmaken van een creatieve groep kan jongeren helpen zich minder geïsoleerd te voelen en hen de mogelijkheid bieden om waardevolle vriendschappen op te bouwen.

Verder komen door de krachten te bundelen 
Creatieve expressie is dus veel meer dan alleen een artistieke bezigheid; het is een krachtig middel dat ingezet kan worden om de mentale gezondheid van jongeren te bevorderen. Als we jongeren de ruimte geven om zichzelf te uiten en hun creativiteit te verkennen, kunnen we hen helpen om veerkrachtiger, zelfbewuster en meer verbonden met anderen te worden. Het Innovatienetwerk Jeugd is er om deze creatieve ideeën, initiatieven en programma's te koppelen aan de (soms) logge gezondheidszorg. Samen maken we een positieve impact op de mentale gezondheid van jongeren, om zo een bloeiende generatie te bevorderen. 

We maken een vuist voor de mentale gezondheid van jongeren 
Maar hoe zorgen we dat het niet alleen bij plannen blijven, maar we ook daadwerkelijk iets in gang zetten? Op 29 september 2023 organiseert het Innovatienetwerk Jeugd het FIX IT FEST 2023. Hét moment om te je te laten inspireren door initiatieven die al goed gebruik maken van creatieve expressie, zoals onder andere: Weave, Wenshuisje, Schildje Experience en GoejenhandelMaar ook om van de jongeren uit de regio Hart van Brabant te horen waar we dit middel (nog) beter kunnen inzetten. Doormiddel van twee rondes met workshops, een markt met informatiekramen, goodpractices en de mogelijkheden om te netwerken delen we elkaars kennis, innovaties, inspireren en ontmoeten we elkaar.


FIX IT FEST 2023 
Maak jij ook een vuist voor de mentale gezondheid van jongeren? En wil je initiatieven ontmoeten die creatieve expressie inzetten voor de jeugd? Meld je dan aan voor het FIX IT FEST!

© Copyright Innovatienetwerk Jeugd
Alle rechten voorbehouden