Platform Eenzame Jongeren

In Nederland wonen meer dan 200.000 jongeren die zich dag-in-dag-uit eenzaam voelen. Vaak vragen jongeren zich af hoe het komt dat ze eenzaam zijn. Met steun van het Innovatienetwerk Jeugd lanceerde stichting JoinUs onlangs het platform www.eenzamejongeren.nl.

Het platform biedt jongeren de mogelijkheid om hun gevoelens beter te leren begrijpen en ze krijgen tips om in actie te komen. Vanuit een vrijwillige rol modereren jongeren die ervaring hebben met eenzaamheid het forum. Het Innovatienetwerk Jeugd maakte de verbinding met Zorgbelang en zij deelden hun expertise rondom het coördineren van vrijwilligers. Dankzij de steun en het vertrouwen van het Innovatienetwerk Jeugd en het jongerenpanel kwam er een financiële impuls voor het project.

Tools voor onderwijsprofessionals

In Nederland voelt 8% van de jongeren zich dag-in-dag-uit eenzaam. Dat zijn gemiddeld 3 leerlingen per schoolklas. Denk aan jongeren die geen aansluiting hebben in de klas, alleen pauzeren of als laatste gekozen worden met groepswerk. Zij worden elke dag opnieuw geconfronteerd met het feit dat ze er niet bij horen. Docenten kunnen van grote betekenis zijn voor deze jongeren. Ans Brugmans, deskundige op het gebied van sociale veiligheid op school, geeft op het platform informatie over het voorkomen, signaleren en aanpakken van eenzaamheid op school. Ook reikt ze praktische tools aan die ondersteunen bij het bespreekbaar maken van het onderwerp. Tot slot vertellen jongeren zelf hoe zij zich voelen op school en geven ze tips aan docenten. 

Toekomstplannen

Het platform zal het komende jaar worden uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. Zo komen er later dit jaar informatie en tools online voor ouders. Ook is het plan om in 2021 een chatfunctie te introduceren, waarbij jongeren in een privé chat om advies kunnen vragen aan de vrijwilligers. Het platform is voor eenzame jongeren de eerste stap. Jongeren leren hun gevoelens te begrijpen en krijgen tips om in actie te komen. Om eenzaamheid echt aan te pakken is het belangrijk dat jongeren elkaar ontmoeten en leren sociaal sterker te worden. Om dat te bereiken organiseert Join us op 36 locaties in Nederland bijeenkomsten voor jongeren tussen de 12 en 25 jaar. 

www.eenzamejongeren.nl 

© Copyright Innovatienetwerk Jeugd
Alle rechten voorbehouden