Kennismaken met de crisisopvang via een game

In gesprek met jongeren op de groep vroegen Renée van Gorp en Ilse van Trier van Sterk Huis wat er nodig is om jongeren een warm welkom gevoel te geven als zij onverwacht in de crisisopvang komen. Hier ontstond het idee een game te ontwikkelen die jongeren bij aankomst kunnen spelen, zodat zij zich vanuit hun eigen leefwereld kunnen oriënteren op de opvang. Samen pitchten zij het idee tijdens het Innovatielab VR & gamification en verdienden een ticket van €4.500,- waarmee zij het idee verder konden brengen. We spraken Renée en Sabine Donders (ook van Sterk Huis) tijdens de lockdown via Teams.

 
Kun je iets meer vertellen over de aanleiding van jullie idee?
“Wanneer een jongere samen met zijn of haar moeder bij de opvang binnen komt, moet er een heleboel geregeld en besproken worden. Dit zijn vaak moeilijke gesprekken die niet geschikt zijn voor de oren van de jongere. Terwijl de jongere op dat moment ook heel veel vragen heeft waarop niet meteen een antwoord is. Het idee wat we samen met de jongeren bedachten is om de jongere op dat moment in een veilige en prettige ruimte een game te laten spelen die uitleg geeft over de crisisopvang.”
 
Een mooi idee….maar hoe dan verder?  
“Het verdienen van een ticket via het Innovatienetwerk Jeugd was natuurlijk een mooie opsteker. Toch zijn we erg zoekende geweest. We spraken verschillende partijen, zoals Mindlabs. Maar het ‘reguliere werk’ liep door en er waren personele wijzigingen, waardoor we zo weer een half jaar verder waren. Toen vroegen we Sabine erbij, omdat zij een unieke combinatie van skills heeft. Zowel hulpverleningservaring als kennis van digitalisering en innovatie binnen de hulpverlening. Zij nam de projectcoördinatie op zich en samen met Maaike en Jeanet vanuit de communicatie afdeling van Sterk huis, vormden we een mooie projectgroep. Na meerdere gesprekken met verschillende gamedesigners kregen we het beste gevoel bij Maarten van studio Right side. Samen kwamen we tot de volgende stap: het ontwikkelen van een game-concept. ” 
 
Hoe hebben jullie jongeren betrokken?
“We hebben in totaal vijf workshops georganiseerd, drie voor jongeren die een binding hebben met Sterk Huis en twee voor een middelbare schoolklas. We wilden kijken of jongeren zonder hulpverleningservaring andere inbreng hadden. Dit bleek niet zo te zijn. Wel bleek er een groot verschil te zijn tussen jongens en meisjes.”
 
Wat heb je met die input gedaan?
“De sessies waren sowieso super leuk en waardevol. Maarten heeft de input verwerkt in een gamedesigndocument van wel 100 pagina’s. Hierin staat precies uitgewerkt hoe je het spel speelt, wat de meerwaarde is van het spel en wat voor gevoel je mee wil geven. Ook is er een basis gemaakt voor de visuele onderdelen van de game, zoals de characters, de plattegrond en een aantal ruimtes. Het concept is echt super tof geworden. De basis is een ondergrondse wereld en je hebt de mogelijkheid om uit vijf characters te kiezen, allemaal pluizige dieren. De medewerkers zijn insecten die goed passen in de ondergrondse wereld. Uniek aan deze game is dat het character wat je kiest ook een familie krijgt uit dezelfde diergroep en overeen komt met de werkelijke situatie waarmee je de opvang binnen komt. Met elk stukje positiviteit dat de jongere in de game op doet wordt de gamewereld letterlijk gekleurd.”
 
Welke stappen moeten jullie nu nog nemen?
“We hebben een trailer laten maken van het game-concept. Onze visie is dat de game door zoveel mogelijk jongeren gespeeld kan worden. We hebben nu als het ware een blauwdruk voor andere instellingen. We zijn nu op zoek naar instellingen die deze game ook voor hun jongeren beschikbaar willen stellen. Zo voerden we al een aantal gesprekken, bijvoorbeeld met het landelijk netwerk vrouwenopvang en een aantal andere instellingen met een crisisopvang/woongroep voor jongeren. Hoe meer organisaties willen investeren, hoe lager de kosten om de game aan te schaffen. Daarnaast hebben we aan aantal fondsen en subsidies aangeschreven. Deze game kunnen we niet alleen vanuit Sterk Huis ontwikkelen. Maar samen met anderen liggen er wel kansen. Daar zijn we nu volop mee bezig. Wordt vervolgd dus!
De trailer is te vinden op www.sterkhuis.nl/thegate.
 
OPROEP
Werk jij bij een organisatie en wil jij ook dat jongeren op de groepen deze game kunnen spelen? Neem gerust contact op met Sabine Donders voor meer informatie  sabinedonders@sterkhuis.nl 
 

© Copyright Innovatienetwerk Jeugd
Alle rechten voorbehouden