Kennismaken met crisisopvang via een game

Stel, je hebt als jongere te maken met een onveilige thuissituatie. Op een dag word je uit je vertrouwde omgeving weggerukt en kom je op de crisisopvang terecht. Om spelenderwijs kennis te maken met deze plotselinge verandering is “The Gate” ontwikkeld. Mede dankzij het Innovatienetwerk Jeugd!

De Jeugdwelzijnsraad van Jongerennetwerk Samen met de Jeugd greep begin januari 2023 de joysticks en speelde als een van de eersten het prototype van de Serious Game van Sterk Huis.

Sterk Huis pitchte in 2019 het idee voor The Gate tijdens het Innovatielab VR & gamification en ontving subsidie om het verder te ontwikkelen. Tijdens de ontwikkelingsfase is volop samengewerkt met de jongeren van de Jeugdwelzijnsraad, Jongerennetwerk Samen met de Jeugd. Zo schreef de Jeugdwelzijnsraad een advies op de Serious Game. En eind 2022 was het dan zover: het eerste prototype van The Gate werd gelanceerd! Renée van Gorp en Ilse van Trier van Sterk Huis leggen uit hoe het idee voor deze game tot stand kwam.
 
"Wat er nodig is om jongeren een warm welkom gevoel te geven als zij onverwacht in de crisisopvang komen? Die vraag stelden wij in 2019 aan de jongeren. Zo ontstond het idee om een game te ontwikkelen die jongeren bij aankomst kunnen spelen. Zodat zij zich vanuit hun eigen leefwereld kunnen oriënteren op de opvang."
 
Veilige en prettige uitleg over crisopvang
“Wanneer een jongere samen met zijn of haar moeder bij de opvang binnen komt, moet er een heleboel geregeld en besproken worden. Dit zijn vaak moeilijke gesprekken die niet geschikt zijn voor de oren van de jongere. Terwijl de jongere op dat moment ook heel veel vragen heeft waarop niet meteen een antwoord is. Het idee wat we samen met de jongeren bedachten is om de jongere op dat moment in een veilige en prettige ruimte een game te laten spelen die uitleg geeft over de crisisopvang.”
 
Een mooi idee…. maar hoe dan verder?  
“Het verdienen van het supportticket via het Innovatienetwerk Jeugd was natuurlijk een mooie opsteker. Toch zijn we erg zoekende geweest. We spraken verschillende partijen, zoals Mindlabs. Maar het ‘reguliere werk’ liep door en er waren personele wijzigingen, waardoor we zo weer een half jaar verder waren. Toen vroegen we Sabine erbij, omdat zij een unieke combinatie van skills heeft. Zowel hulpverleningservaring als kennis van digitalisering en innovatie binnen de hulpverlening. Zij nam de projectcoördinatie op zich en samen met Maaike en Jeanet vanuit de communicatie afdeling van Sterk huis, vormden we een mooie projectgroep. Na meerdere gesprekken met verschillende gamedesigners kregen we het beste gevoel bij Maarten van studio Right side. Samen kwamen we tot de volgende stap: het ontwikkelen van een game-concept. ” 
 
Hoe hebben jullie jongeren betrokken?
“We hebben in totaal vijf workshops georganiseerd, drie voor jongeren die een binding hebben met Sterk Huis en twee voor een middelbare schoolklas. We wilden kijken of jongeren zonder hulpverleningservaring andere inbreng hadden. Dit bleek niet zo te zijn. Wel bleek er een groot verschil te zijn tussen jongens en meisjes.”
 
Wat is er met die input gedaan?
“De sessies waren sowieso super leuk en waardevol. Maarten heeft de input verwerkt in een gamedesigndocument van wel 100 pagina’s. Hierin staat precies uitgewerkt hoe je het spel speelt, wat de meerwaarde is van het spel en wat voor gevoel je mee wil geven. Ook is er een basis gemaakt voor de visuele onderdelen van de game, zoals de characters, de plattegrond en een aantal ruimtes. The Game is echt super tof geworden. De basis is een ondergrondse wereld en je hebt de mogelijkheid om uit vijf characters te kiezen, allemaal pluizige dieren. De medewerkers zijn insecten die goed passen in de ondergrondse wereld. Uniek aan deze game is dat het character wat je kiest ook een familie krijgt uit dezelfde diergroep en overeen komt met de werkelijke situatie waarmee je de opvang binnen komt. Met elk stukje positiviteit dat de jongere in de game op doet wordt de gamewereld letterlijk gekleurd.”
 
Ontdek meer over The Gate op www.sterkhuis.nl/thegate.
 
Werk jij bij een organisatie en wil jij ook dat jongeren op de groepen deze game kunnen spelen? Neem gerust contact op met Sabine Donders voor meer informatie sabinedonders@sterkhuis.nl. Of wil je ook jongeren betrekken bij jouw idee of innovatie? Neem dan contact op met senior Aanjager Jongerenparticipatie Eva!
 

© Copyright Innovatienetwerk Jeugd
Alle rechten voorbehouden