‘Lekker in je vel, ...hoe dan?!’  - Kinderrechtendag 2023

‘Lekker in je vel, ...hoe dan?!’ Het thema mentale gezondheid staat dit jaar centraal bij het Innovatienetwerk Jeugd | Jongerennetwerk Samen met de Jeugd. We gingen er dit jaar al over in gesprek met jongeren, volwassenen en op 29 november was het de beurt aan de kinderen!

Geluk, angst, boosheid, verdriet, vriendschap, stress, zelfvertrouwen, verlies, veerkracht en zelfzorg. Allemaal termen die wij kennen, maar hoe kijken kinderen hier tegenaan. En hoe gaan ze ermee om?

Kinderrechtendag 2023 over ‘Lekker in je vel, ...hoe dan?!’   
In het 3,5 uur durende programma gingen 75 kinderen (10-12 jaar) en 35 volwassenen (waarvan 10 wethouders, 10 beleidsmakers en 15 jeugdprofessionals) uit alle 11 gemeenten van Regio Hart van Brabant met elkaar in gesprek. Via uitdagende, sportieve, creatieve en leerzame workshops in het prachtige WiIllem II stadion in Tilburg. ‘Wij geloven dat je kinderen moet betrekken door naar ze te luisteren. We nodigden de kinderen daarom uit om hun ervaringen te delen en met aandacht te luisteren. Zo ontdekken wij als volwassenen of we handelen in het belang van kinderen en of de (beleids-) plannen wel toereikend zijn,’ vertelt aanjager Jongerenparticipatie Anne.

Het thema mentale gezondheid staat dit jaar centraal bij het Innovatienetwerk Jeugd | Jongerennetwerk Samen met de Jeugd. We gingen er dit jaar al over in gesprek met jongeren, volwassenen en nu was het de beurt aan de kinderen! Tijdens Kidsfest “Lekker in je vel, hoe dan?” oefenden zij met het uiten van hun gevoelens.

Viering Kinderrechten 
Sinds 2015 vieren wij in de regio Hart van Brabant rond 20 november jaarlijks de kinderrechten. Tijdens dit feest ontmoeten kinderen, jongerenwerkers, beleidsmakers, wethouders en raadsleden vanuit gemeentes elkaar om de kinderrechten te vieren, te oefenen met participatie én van kinderen te horen wat zij nodig hebben om gezond, gelukkig en veilig op te kunnen groeien. ‘De middag werd begeleid door Innovatienetwerk Jeugd | Jongerennetwerk Samen met de Jeugd, jongerenwerk, een docentonderzoeker van het Fontys Lectoraat Opvoeden voor de Toekomst en studenten van Fontys Hogeschool Pedagogiek. Tijdens de feestelijke middag gingen kinderen, bestuurders en jongerenwerkers met elkaar in gesprek. Samen vierden we de kinderrechten, oefenden we met participatie en doen in de belevingswereld van kinderen.'

Nieuwsgierig naar de Kinderrechtentour en de resultaten van eerdere jaren en de aftermovie? Je ontdekt er alles over  op de website van Jongerennetwerk | Samen met de Jeugd

Lees hier over de Kinderrechtendag vanuit Bron, door FontysNoëlle van den Berg.


Innovatienetwerk Jeugd | Jongerennetwerk – Samen met de Jeugd en Fontys Pedagogiek | lectoraat Opvoeden voor de Toekomst organiseerden samen de Kinderrechtentour. De resultaten van het onderzoek door Fontys Pedagogiek op deze dag delen we in het voorjaar van 2024!

© Copyright Innovatienetwerk Jeugd
Alle rechten voorbehouden