Durf jij open het gesprek over mentale gezondheid te voeren?

De mentale gezondheidsproblemen bij jongeren in de regio Hart van Brabant nemen toe. Samen moeten we zoeken naar oplossingen. Maar hoe? De eerste, hele belangrijke, stap is het gesprek aangaan met alle betrokkenen binnen de gezondheidszorg. En niet zomaar een gesprek, maar een ópen gesprek.

Waarom praten over mentale gezondheid zo belangrijk is 
Druk door studie- of schoolkeuze, vanuit social media, zorgen over maatschappelijke ontwikkelingen: het heeft een negatieve invloed op de mentale gezondheid van jongeren. Dat wordt versterkt doordat ze vaak het gevoel hebben hier niet over te kunnen praten. Aan ons allemaal de uitdaging om de taboe rond dit onderwerp te doorbreken. En jongeren te laten zien dat het juist krachtig is om je uit te spreken en niet bang te zijn om er ‘niet meer bij te horen’. 

Een open gesprek moedigt aan 
We kennen allemaal het fijne gevoel als iemand je hoort, begrijpt en ondersteunt. Als je ervaart dat je niet alleen staat, moedigt je dat aan om vaker open te zijn. Daarom is het zo belangrijk dat we open gesprekken voeren met jongeren. Het geeft hun vertrouwen en ons meer inzicht. En op het moment dat we dat open gesprek hebben, wordt het ook makkelijker om informatie en hulp toegankelijk te maken. Zodat jongeren weten waar en hoe ze de juiste mentale hulp kunnen krijgen. Of wat het betekent als ze worden doorverwezen. Of waar ze een vertrouwenspersoon kunnen vinden. Kortom: met open gesprekken kunnen we direct én indirect een positieve verandering teweegbrengen in het welzijn van onze jeugd.  

Het podium geven aan de jongeren 
Maar wanneer voer je nou zo'n open gesprek? Wat is ervoor nodig? Wanneer kunnen we er tijd voor maken? Precies daar slaat het Innovatienetwerk Jeugd een mooie brug. Wij inspireren jongeren, ouders, vrijwilligers, professionals, organisaties en ondernemers. En laten zien hoe het anders kan en moet. Sámen met jongeren. Een prachtig voorbeeld zijn de open gesprekken die 180 (!) jongeren afgelopen mei met ons durfden en wilden voeren. Zij deelden met ons hun waardevolle ervaringen en ideeën tijdens het FCK GEN FEST en de IMPACT-SESSIE.

Het woord is nu aan jou! 
En nu is het dus aan ons als professionals om iets met die openheid van jongeren te doen. Daarom laten we resultaten van deze sessies zien tijdens het FIX IT FEST op 29 september. En stimuleren we het open gesprek over mentale gezondheid van jongeren tussen jeugd(hulp)professionals, beleidsmakers en bestuurders uit de regio Hart van Brabant. Laat je inspireren door de workshops, een markt met informatiekramen, good practices en de kans om te netwerken. Zodat we samen in de toekomst nog beter en open samen gaan werken. Voor en met de jeugd! 


Laten we samen één vuist maken voor de mentale gezondheid van jongeren in Hart van Brabant. Doe jij ook mee? Meld je dan nu aan voor het FIX IT FEST op 29 september 2023! 

© Copyright Innovatienetwerk Jeugd
Alle rechten voorbehouden