Over ons

Het Innovatienetwerk Jeugd ondersteunt slimme ideeën voor de jeugd(hulp). De regio Hart van Brabant, een samenwerkingsverband van 9 gemeenten, is eind 2014 het Innovatienetwerk Jeugd gestart.

Waarom het innovatienetwerk?

Het Innovatienetwerk Jeugd heeft als doel innovaties te verkennen, te ontwikkelen en duurzaam te realiseren die bijdragen aan de transformatieopgave van het jeugddomein.Hoe kunnen jongeren hun talenten ontdekken? En hoe kunnen zij meer eigen regie nemen? Is het mogelijk om hulp aan kinderen, jongeren en ouders sneller, dichterbij, effectiever en goedkoper te maken? Hoe pakken we met elkaar problemen eerder op en zorgen we voor maatwerkoplossingen? Kortom, hoe stappen we vaker in de leefwereld van de jeugd? Dit vraagt om een aanpak dwars door het bestaande Jeugdstelsel heen, samen met alle betrokkenen bij de jeugd, én vooral ook met de jeugd zelf!

Samen innoveren

Het innovatienetwerk is een beweging, waarbij jongeren, ouders, vrijwilligers, professionals, organisaties en ondernemers elkaar inspireren en confronteren met wat anders kan en wat anders moet. Individueel of collectief maken we veranderingen waar. Binnen het innovatienetwerk krijgt iedereen de ruimte om zijn of haar idee te presenteren en de steun te vinden die nodig is om de innovatie op gang te brengen.

Het innovatienetwerk:

  • denkt in kansen
  • kijkt mee en luistert naar jongeren
  • is nieuwsgierig, brutaal en creatief
  • heeft lef
  • probeert en leert
  • verbindt en deelt

Wat we doen

  • Tijdens onze Innovatielabs verkennen we relevante thema's zoals 'Gamen als talent' en ‘De kansen van VR & Gamification'. Ideeën voor een innovatielab komen uit het netwerk. In relatief korte tijd werken we met een divers samengestelde groep – uiteraard ook mét jongeren - een vraagstuk uit. Het Innovatielab is succesvol als er één of meer concrete oplossingen gerealiseerd worden waar jongeren, kinderen of ouders direct of indirect profijt van hebben.
  • We organiseren Meet Ups waarin we gezamenlijk een onderwerp uitdiepen en nieuwe ideeën de ruimte geven. Tijdens een Meet-Up nodigen we interessante sprekers uit en zijn er verschillende workshops, om nieuwe inzichten op te doen en met elkaar in dialoog te gaan. Tijdens de Meet Ups zijn er ook altijd pitches, waarbij initiatieven hun vernieuwende idee voorleggen aan het innovatienetwerk. Het innovatienetwerk wordt op dat moment gevormd door het aanwezige publiek. Bij twee stemmen of meer kunnen initiatieven voor de verdere ontwikkeling van het idee gebruik maken van ondersteuning en een traject op maat. Lees hier meer bij meedoen. Lees meer over eerdere Meet-Ups bij terugblik.
  • Samen innoveren voor en mét de jeugd betekent dat we jongeren actief betrekken bij de ideeën en innovaties die in het netwerk tot stand komen. We doen dit samen met Het jongerennetwerk – Samen met de Jeugd.

Meedoen?!

Wil jij een keer een Innovatielab bijwonen of wil je naar een Meet Up en meestemmen? Kijk dan bij de volgende events. Geïnteresseerd in wat voor ideeën er al gepitched zijn? Kijk dan bij initiatiefnemers. Heb jij een innovatief idee en wil je weten hoe jouw idee binnen het innovatienetwerk ondersteund kan worden om uit te groeien tot een duurzame onderneming? Kijk dan bij meedoen. Wil je nu meteen jouw idee aanmelden? Introduceer kort je idee in het contactformulier. Het supportteam neemt dan contact met je op!

Partners

© Copyright Innovatienetwerk Jeugd
Alle rechten voorbehouden