inspiratie traject voor studie keuzes.

JeroenJanssen

Jeroen Janssen

  • Initiatiefnemer
    Status initiatief: Afgerond
    Bedrijfsnaam: Inflex

Van de studenten die stoppen met hun opleiding geeft 50 procent aan dat dit komt door een verkeerde studiekeuze. Ik wil samen met een team jonge ondernemers/werknemers middelbare scholieren begeleiden in het maken van de juiste beroepskeuze. Dit project is voorheen al gerealiseerd in Limburg (regio Heerlen) en staat op dit moment in ontwikkeling in Tilburg.

Website Facebook pagina Instagram pagina

Mijn vraag

Ik zoek:
- jonge ondernemers/werknemers met diverse vakgebieden voor het geven van presentaties en workshops.
- Organisaties, bedrijven en investeerders die dit event financieel willen ondersteunen.

Ik kan helpen!

School uitval en depressies preventief tegen gaan door jongeren te helpen met het maken van de juiste beroeps/studie keuze.

Probleem constatering: Van de studenten die stoppen met hun opleiding geeft 50 procent aan dat dit komt door een verkeerde studiekeuze. Het Research Centrum Onderwijs en Arbeidsmarkt heeft onderzocht dat studenten die uitvallen, herstarten en vertragen de maatschappij bijna 6 miljard euro kosten. Bijna 70 procent van de scholieren die hun middelbare school afronden, zegt moeite te hebben met de keuze voor een vervolgopleiding. Ook tijdens de studie worstelen veel jongeren met die keuze. Bij het onderwerp instroom werd duidelijk dat in de sector Onderwijs relatief veel studenten instromen die eerst aan een andere studie zijn begonnen (al dan niet afgerond met een diploma). Dit ligt op 60 procent in 2016 en neemt over de jaren toe. In het totale hoger onderwijs is dat 45 procent (2016). Onderzoek van het SCP (Wikken en wegen in het hoger onderwijs, blz. 58, 2016) heeft laten zien dat switch een voorspeller is van uitval. Omdat veel van de indirect instromende studenten switchers zijn, kan de grote groep indirect instromende studenten gelinkt zijn aan de uitval in deze sector die hoger is dan in het totale hoger onderwijs.

Mijn betrokkenheid: Als ervaring deskundige en jongere coach weet ik maar al te goed hoe lastig het is om de juiste beroepskeuze te maken. Het is voor mij duidelijk te zien dat de standaard loopbaan oriëntatie wel een opfrisser kan gebruiken. Zowel om meer intrinsieke motivatie uit jongeren te halen als het zicht vergroten op de arbeidsmogelijkheden van deze tijd.

Mijn idee: Vanuit een event genaamd de ''Inspiratie dag'' wil ik Middelbare scholieren helpen met het maken van de juiste beroeps keuze. Dit event zal starten met presentaties gegeven door jongeren in diverse werk velden. Waarbij al deze jongeren een sterk verhaal presenteren die aantoont hoe zij hun beroepskeuze gerealiseerd hebben. Ook zullen hier workshops aan worden gekoppeld omtrent intrinsieke motivatie en het creëren van productiviteit.
Vervolgens zullen de middelbare scholieren in groepjes workshops volgen in diverse vakgebieden om overal even te kunnen proeven van wat deze werk velden precies inhouden. Tevens geeft dit de mogelijkheid om gesprekken aan te gaan met de jonge professionals die deze workshops verzorgen.

Betrokken personen: Dit project is voorheen al gerealiseerd in Limburg. Momenteel heb ik overleg gehad met de gemeente Tilburg, VSV, R-newt en het jongere punt om dit project te realiseren.

De uitdaging: Voor welke scholen zou dit project kunnen dienen als toevoeging op loopbaan oriëntatie?
Hoe kan dit project gefinancierd worden?

alle initiatieven

© Copyright Innovatienetwerk Jeugd
Alle rechten voorbehouden